Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

35e jaargang januari 2010
 

Vrijwilliger bij de 'Zonnebloem'
 

De meeste mensen hebben wel eens van de “Zonnebloem” gehoord; via diverse reclames voor radio of TV, of van iemand die mee is geweest naar een gezellige bijeenkomst of op een vakantiereisje. Het mee kunnen gaan is niet alleen een kostenplaatje, maar hangt ook af van het aantal vrijwilligers. Dit zijn mensen van allerlei kunne, zoals verplegend personeel en mensen die rolstoelen of bedden rijden en de gasten helpen met de gewone dagelijkse dingen.

Eén van hen die meegaat als vrijwilligster is de 22-jarige Sarah Veenstra uit Garmerwolde. Sarah heeft de opleiding Ig verzorgende gedaan en later SPW4. Momenteel werkt ze in Assen bij “van Boeijen” met verstandelijk gehandicapten en bij de “Borgstichting“ in Groningen.

Om maar met de deur in huis te vallen, hoe kom je erbij om als jonge meid vrijwilligster te worden?
“Het heeft natuurlijk met mijn beroep te maken. Maar het is allemaal begonnen met de Special Olympics European Games die in 2000 van 27 mei tot en met 4 juni in Groningen zijn gehouden. Een onderdeel hiervan was paardrijden en dat werd gehouden in de Martini manege in Thesinge. Mijn pony deed mee en ik heb de hele week een Fins en Duits meisje begeleid.

 
   

Sarah Veenstra. (Foto: Ton Bouchier)

De communicatie ging met handen en voeten, maar het was erg leuk om te doen.
Hierdoor werd mijn interesse gewekt om te werken met gehandicapten. Na de middelbare school heb ik eerst de verzorgende opleiding gedaan. Hiervoor heb ik vijf keer stage gelopen op een boot van de Zonnebloem. Dit was erg leuk, maar ook heel erg zwaar. Het was een week werken en vervolgens een week vrij.”

Wat houdt het ongeveer in?
“De vakantie is bedoeld voor mensen met een handicap. Dit kunnen dialyse patiënten zijn, bedlegerige mensen, mensen die volledige verzorging nodig hebben, jonge mensen en oude mensen. Er gaan verpleegkundigen mee voor de lichamelijke verzorging, maar er zijn ook mensen nodig voor rolstoelrijden, bedden opmaken, afwassen, eten serveren, barbediening... je kunt het zo gek niet bedenken. Per boot zijn er 60 vrijwilligers op 60 gasten. In totaal zijn er in 2010 zo’n 7800 vrijwilligers nodig.

Na mijn stage ben ik een aantal jaren niet mee gegaan maar vorig jaar heb ik het weer opgepakt en ben samen met mijn moeder van 16 tot 21 november mee geweest. Die is ook helemaal om. Wanneer je aan boord komt is het eerst een beetje onwennig, maar na een paar uur is dat over. Iedereen is vrolijk en ontspannen. ‘s Avonds worden er dansavonden gehouden, met een rolstoelpolonaise. Helemaal geweldig. De boot vaart van februari tot half december, zowel in Nederland als in Duitsland.

Ik raad iedereen aan om eens een keertje mee te gaan; het is echt heel erg leuk, ook voor jonge mensen. Indien men wat meer informatie wil hebben, is dit te vinden op: www.zonnebloem.nl.

Je leert veel mensen kennen en het doel is om je medemens een leuke vakantie te bezorgen.”

Detta van der Molen