Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

35e jaargang juli 2009
 

B-boys winnen Jetix Mega Talent
 

Nadat zij auditie hadden gedaan mochten `b-boys' Lucas Meusel uit Thesinge en vriend Tim uit Haren met hun Breakdance-acts meedoen aan de JETIX Mega Talent, onderdeel `Mega Dans'. Daarna volgden nog vele weken van intensief trainen, voorselecties, kwartfinales en halve finales, maar toen was het zover. Samen met nog drie jonge danstalenten stonden ze op 25 mei in het Eftelingtheater op het podium en wonnen de finale! En dat allemaal voor het oog van de Tv-camera's!

Het leven van een jonge TV-ster
Wekenlang trainde de 11-jarige Lucas samen met Tim voor hun breakdance-act onder bezielende leiding van trainers Khalid en Dikkie. Als duo `Tim&Lucas' kwamen ze daardoor al snel door de audities van de JETIX Mega Talent en kwamen samen tot de finale.

 
   

Lucas doet met Tim een move op de McCormick

Vanaf toen gingen ze samen verder met nog drie finalisten (Luciano, Lindsey en Yalisa), en wonnen met z'n 5-en glansrijk het onderdeel Mega Dans!

“Omdat we ver uit elkaar wonen moesten we steeds ver reizen om in Amsterdam (samen met juryleden Marco en Ingrid) te kunnen trainen. Wij vanuit Groningen, de anderen uit Helmond en Rotterdam!” Direct na school weg, en onderweg vaak een snelle hap. Bij Lucas kun je nu goede tips krijgen bij welk tankstation je de lekkerste en gezondste broodjes kunt halen!

Op de rode loper met (andere) BN-ers
“De optredens werden op TV via JETIX uitgezonden. We kregen heel veel leuke reacties. We worden nu soms ook op straat herkend, hartstikke tof! Het enige dat niet leuk was, was het lange wachten voor de optredens. Dat zie je natuurlijk niet op TV, want dat was wel heel erg saaaai…!”

Echt zenuwachtig waren ze niet voor hun optredens, want ze hadden al vaker voor groot publiek gestaan. “De optredens zijn juist super leuk om te doen, het publiek gaat tijdens ons dansen vaak helemaal los en dat geeft een enorme kick!”

“Na de finale mochten we optreden op een gala over kind en TV. Na afloop was er een VIP-party waarbij vele bekende Nederlanders aanwezig waren! We werden er met een lange witte Amerikaanse limousine naartoe gereden, net een film. Helaas waren we na 20 meter al bij de rode loper waar we weer moesten uitstappen, om daarna langs de cameraploegen en journalisten van o.a. TMF en het Jeugdjournaal naar binnen te gaan. Op het dak van de limousine hebben we later gedanst terwijl hij reed! De chauffeur was ook een breakdancer van vroeger, vandaar.”

Waarom eigenlijk Breakdance??
Hij was nog maar amper zeven jaar of Lucas begon spontaan te breakdancen bij het zien van wat TV-beelden. Dat wilde hij ook wel eens proberen! En hij maakte vanaf de bank een salto (bijna mortale) en breakte zowat zijn nek. Ouders Deirdre en Thomas en zus Isabel zagen een jong talentje die hoog nodig voor zijn leven moest worden beschermd. En zo kwam hij terecht bij de befaamde en super aardige breakdancer Dikkie, die later ook nog naar de Molenweg werd gehaald om Lucas en Tim op de deel van de boerderij de kneepjes van het breakdancevak bij te brengen.

 
   

Lucas met Tim in the air.

B-boys duo Tim&Lucas
Lucas leerde bij Dikkie al snel vriend Tim (uit Haren) kennen. Ze schelen amper een maand en zijn aan elkaar gewaagd met het dansen. Tim, die ook voor het interview naar Thesinge is gekomen, vertelt hoe hij eerst op voetbal zat, maar op het voetbalveld vooral opviel door zijn salto's en stunts. Op de dansvloer vullen ze elkaar als duo perfect aan! Lucas en Tim zijn in 2007 bij Dansschool Freestyle (aan het Damsterdiep) begonnen. Sinds die tijd worden zij getraind door Khalid, een kei in hiphop en streetdance. Khalid heeft ook alle choreografieën voor JETIX gemaakt en heeft hen tot in de finale begeleid (discipline!!!). Zij hebben dus veel aan hem te danken! Al 3 jaar trainen ze minimaal drie keer per week en treden ze op onder de naam `Tim&Lucas'. Trouwens, ook een enorme opgaaf voor de ouders die hun zonen overal heen moeten brengen! “In de lessen zijn we niet alleen bezig met Breakdance, maar ook met Streetdance en Ballet. Ballet is super belangrijk als je een goede b-boy wilt worden. Het is goed voor de ontwikkeling van de spieren en evenwicht, en dat heb je nodig als je bij het dansen lang op je hand(en) wilt kunnen staan!!”
Met de professionele aanpak zijn ze inmiddels `supergoed' geworden, wat blijkt uit de resultaten van de optredens als JETIX Mega Talent!

Wat houdt breakdance eigenlijk in?
Breakdance is eigenlijk acrobatiek en dansen tegelijk. Een intensieve dansvorm waarvoor je sterk, snel en lenig moet zijn en een goed ritmegevoel moet hebben.
Allerlei termen vliegen me tijdens het bezoek aan Tim&Lucas om de oren als ze het over allerlei `breakdance-moves' hebben; zoals de powermoves salto, windmill en headspinn, de backspin, airflair, swipe, freezes, six step…. breakdance is dus een héééle uitgebreide dansvorm met vele elementen, van hoog naar laag, van snelle draaiingen naar stilstaande bewegingen…. Bij een breakdance wedstrijd (battle) `strijden' de `b-boys' om de beurt om de mooiste en beste bewegingen die door een jury worden beoordeeld.

Even stilstaan of stilzitten
Dat blijkt lastig! Na een paar minuten zijn onze jonge `b-boys' alweer weggerend en doen acrobatische `moves' op trampoline, grasmaaier en trekker. Ik blijf aan de picknicktafel achter met mama's Deirdre en Eline om de rest van het verhaal van de jonge talentjes aan te horen.

Niet alleen de JETIX Mega Talent werd gewonnen. Ook won Lucas samen met Tim in 2008 de talentenjacht de Noorderbattle. Dat leverde als hoofdprijs een videoclip op: “Tim&Lucas, featuring US met de titel “Ik kan niet stilstaan” (het kan niet toepasselijker!), met rappers Iwan (Maddy Madpack) en Jeroen (Spikey), te zien op U-tube. De gastrollen waren voor de opa van Lucas en de oma van Tim. Helaas was de beeldkwaliteit net niet voldoende voor TMF anders was Thesinge helemaal platgelopen door de hiphoppende fans!
Verder stonden ze dit jaar nog in de Oosterpoort en op het hoofdpodium bij het New Attraction festival in Kardinge (was zelfs in Thesinge te horen!).
En de toekomst? Misschien naar de dansacademie, zelfs Amsterdam schijnt interesse te hebben… Maar eerst gaan de jongens nog in training om nóg beter te worden. En, oh ja, ze moeten straks ook nog naar de middelbare school. Even stilzitten of stilstaan zal er komende tijd wel niet van komen!

Ernst Lofvers