Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

36e jaargang juli 2010
 

Yuko? Nee, Ippon!
 

Hanna (12) en Joris (10) Boes, leerlingen van OBS Garmerwolde, hebben al vier jaar een sportieve hobby: judo. Ze zijn lid van de sportvereniging Judo Groningen, en trainen op de locatie Ulgersmaborg. Ze trainen driemaal in de week 1 tot 1,5 uur per keer; daarnaast hebben ze op zaterdag meestal een toernooi ergens in het noorden van Nederland of, zoals binnenkort, in Duitsland. 
 

De judokaoutfit bestaat uit een broek en een jas (kimono), en een band om de jas mee vast te knopen. Een wedstrijdpak is vaak zwaarder en stugger dan een pak voor de training, omdat een zware, stugge jas voor de tegenstander moeilijk is vast te pakken.

 

 
   

Hanna en Joris Boes; wie heeft wie in de houdgreep? (Foto: Sieb Klaas Iwema)

En als je tegenstander geen goede “pakking” kan maken, kan hij/zij je ook niet goed werpen. Voor de training hebben Hanna en Joris een lichter pak. Deze past ook wat makkelijker in de wasmachine.

Banden en slippen
De kleur van de band geeft aan hoever een judoka gevorderd is. Je begint met een witte band. Twee keer per jaar worden er examens afgenomen en mag elke judoka laten zien wat hij/zij in de afgelopen periode heeft geleerd. Een goed afgelegd examen wordt beloond met een hogere band of een gekleurde slip op je band. De volgorde van de banden en slippen is wit / geel / oranje / groen / blauw / bruin / zwart. Op een witte band kun je alle kleuren slip krijgen; op een gele band alle kleuren vanaf oranje etc. Op dit moment heeft Hanna de groene band met bruine slip en Joris de blauwe band. Vanaf het moment dat je de groene band hebt gehaald, is het niet meer vanzelfsprekend dat je elk examen mee mag doen. Zo mag Hanna begin juli wel examen doen en Joris niet.

Toernooien
Op een toernooi worden de judoka’s ingedeeld in een poule naar leeftijd en gewicht. De verschillende leeftijdsklassen, -10 / -12 / -15 / -17 / -20 en senioren kennen allemaal verschillende gewichtsklassen. Jongens judoën wedstrijden tegen jongens, meisjes tegen meisjes. Een toernooi begint voor elke judoka met de weging. Op een toernooi speel je meerdere wedstrijden, afhankelijk van hoeveel judoka’s er in een poule zijn ingedeeld. Een wedstrijd speelt zich af op een mat van circa 6 bij 6 meter en duurt, afhankelijk van de leeftijdsgroep 2, 3 of 4 minuten (de seniorenwedstrijden duren 5 minuten). Er zijn drie scheidsrechters: twee zitten op een hoek van de wedstrijdmat schuin tegenover elkaar en geven aan wanneer de judoka’s bijvoorbeeld buiten de lijnen van de mat zijn. En een staat op de mat. Het is bij deze weerbaarheidsport de bedoeling je tegenstander uit te schakelen zonder deze te verwonden. De door de scheidsrechter toegekende punten worden op een scorebord bijgehouden. De hoogste score is ippon, 10 punten, hierbij valt de tegenstander hard op zijn of haar rug, de wedstrijd is dan gelijk afgelopen. De overige scores zijn: waza-ari, 7 punten, hierbij valt de tegenstander half op de rug en yuko, 5 punten, hierbij valt de tegenstander op de zij. De scheidsrechter kan ook shido’s (straffen) geven, bijvoorbeeld voor het gebruiken van een bepaalde techniek die in jouw leeftijdsklasse nog niet gebruikt mag worden. Of voor te defensief judo. Als een judoka twee shido’s in een wedstrijd heeft gekregen, krijgt de tegenstander een yuko. De strijdende judoka’s dragen tijdens de wedstrijd een extra band, rood of wit, zodat de scheidsrechter ze uit elkaar kan houden. Op latere leeftijd heeft de ene judoka een blauw pak aan en de andere een wit pak.

Kampioenschappen
Een keer per jaar worden er door de Judobond Nederland in elk district districtskampioenschappen (DK) gehouden. Als je hierbij in de -15 een prijs wint (1-4) mag je door naar de Nederlandse kampioenschappen (NK). Daar strijden dan de beste vier judoka’s uit alle districten tegen elkaar. De -12 kent (helaas?) geen NK. Hanna en Joris hebben op 5 juni 2010 voor de tweede keer meegedaan aan de NNK (Noord-Nederlandse kampioenschappen, de DK van het Noorden). Hanna werd vijfde, Joris wist zijn titel van 2009 goed te verdedigen en werd eerste.

Judopaspoort en -prijzen
De resultaten van de wedstrijden en de examens worden voor elke judoka bijgehouden in een door de judobond uitgegeven judopaspoort. Je zou echter ook een kijkje kunnen nemen in de prijzenkasten van Hanna en Joris: ze hebben al heel wat bekers en medailles bij elkaar geworpen. (Ze kunnen je waarschijnlijk zelfs vertellen hoeveel prijzen ze in die vier jaar exact bij elkaar gejudood hebben…) Wie weet is Hanna wel een jonge Deborah Gravenstijn
en Joris een jonge Henk Grol? Aan de tijd en de kilometers die men er aan besteedt zal het in ieder geval niet liggen. We wensen beide judoka’s nog heel veel judosucces voor de toekomst. Op naar het NK, de WK of de Olympische Spelen!

Groetjes, Sieb-Klaas Iwema