Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

36e jaargang mei 2010
 

10 jaar FotoGroepGarmerwolde
 

De fotogroep Garmerwolde is goed bekend in Garmerwolde en omstreken. Veel mensen zijn ook vast wel eens naar een tentoonstelling in de kerk geweest of bij Frits van der Heide in de winkel in Oosterhoogebrug. Maar dat deze groep al weer 10 jaar met fotografie bezig is, is eigenlijk wel verrassend. Alle reden om een interview te hebben met een paar leden van het eerste uur, te weten Jan Noordhof en Auke Kuipers. Voordat het interview begint, ben ik in de gelegenheid om een kijkje te nemen in de kerk om de huidige tentoonstelling te bezichtigen en die was zeker de moeite waard. Voor mijn lekenogen hingen er foto’s van grote kwaliteit. Het is dan ook te hopen dat er veel mensen geweest zijn.

De groep is 10 jaar geleden opgericht tijdens de voorjaarsvergadering van Dorpsbelangen. De aanleiding was het volgende: vroeger liepen er langs de Dorpsweg en langs de meeste huizen aan de Dorpsweg sloten. Op een gegeven moment werden deze gedempt. Van deze gebeurtenis had Jan Noordhof een reportage gemaakt en deze werd vertoond op de voorjaarsvergadering van Dorpsbelangen in 2000.

 
   

Auke Kuipers en Jan Noordhof (Foto: Ton Bouchier)

Hans Klamer maakte ook foto’s en ook deze werden vertoond. Auke Kuipers kwam naar aanleiding hiervan met het idee om een fotogroep op te richten. Een aantal leden van het eerste uur zijn Gerrit ter Veer, Els Knol, Kees Kwant, Margriet van Bentum en Eltje van Huis. Het waren allemaal amateur-fotografen. Alleen het beroep van Auke had met fotografie te maken: hij is reproductiefotograaf bij het Nieuwsblad van het Noorden geweest en lid van fotoclub Trefshot in de stad Groningen.
Jan Noordhof had als kind altijd al belangstelling voor fotografie. Toen hij 17 jaar was heeft hij zijn eerste camera gekocht; een vierkante box, van zijn spaargeld. Hij had een vriend en die zijn vader was opticien en fotohandelaar. Sinds die tijd maakt hij graag foto’s met licht en glas, wat in zijn werk ook terug te vinden is.
Auke fotografeert het liefst mensen, dat is een link naar zijn vroegere werk bij het Nieuwsblad. Na zijn pensionering in de jaren ’70 heeft Auke nog veel aan portretfotografie gedaan in studio’s.

Waarom heeft de fotogroep maar 10 leden?
Wij zijn met opzet geen club. Bij een club zijn allerlei verplichtingen zoals statuten, vergaderingen, contributie enz. Wat wij wilden en willen is foto’s maken en elkaars foto’s kritisch beoordelen. Van elkaar leren. Wanneer er meer dan 10 leden zijn wordt het te onoverzichtelijk. We komen één keer per maand bij elkaar; in het begin bij iemand thuis, later in Kerkhörn, en tegenwoordig in het dorpshuis op de 1e maandagavond van de maand. Er worden wel notulen gemaakt; er is geen penningmeester, maar wel een geldbeheerder. Er wordt wel een kleine bijdrage van iedereen gevraagd omdat er geld nodig is voor de exposities in de kerk. In onze begintijd viel onze expositie altijd samen met de landelijke orgeldag. We konden toen gratis gebruik maken van de kerk. Maar op een gegeven ogenblik ging dat niet meer samen: degenen die voor de orgelmuziek kwamen wilden luisteren en die voor de foto’s kwamen wilden praten over de foto’s. Het is toen gesplitst, maar dat hield wel in dat er huur betaald moet worden aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Hiervoor krijgen we wel subsidie van Dorpsbelangen. De kosten die we maken zitten vooral in de opening van een tentoonstelling (drankjes, het aanschaffen van de lijsten enz.).

Wie worden er eigenlijk lid?
Natuurlijk degenen die aardigheid hebben aan fotograferen. Sommigen komen hier en willen wel wat meer dan alleen kiekjes maken, maar weten niet hoe of wat. Hier leren we van en aan elkaar de kneepjes van het vak. Wanneer je er dan nog aardigheid aan hebt, blijf je en valt het tegen, ga je weer weg. Momenteel zijn er acht mensen lid. Men is vrij in het kiezen van onderwerpen. Alle foto’s worden op klein formaat afgedrukt en dan beoordeeld. De mooiste foto’s zijn vaak toevalstreffers, je moet er wel oog voor hebben en eigenlijk altijd een toestel bij je hebben.

Wat vinden jullie van digitale fotografie?
Een hele vooruitgang! Er zijn oneindig veel mogelijkheden en je hoeft niet méér op een foto meer of minder te kijken. Auke: “Je kunt zo ontzettend veel meer doen. Het nieuwste van mij is dat ik een aantal foto’s op linnen heb gezet. Ze krijgen dan veel meer diepgang. Wat de ontwikkeling van de fotografie betreft zou ik nog wel 25 jaar willen zijn. Om mee te kunnen maken wat er allemaal nog komt!”

Hoe lang gaan jullie nog door?
Zolang we er nog lol aan beleven gaan we door en zolang er nog leden zijn. Het is niet alleen voor mensen uit Garmerwolde; er komen ook mensen uit omliggende dorpen, zowel jong als oud. Fotograferen is en blijft een hele leuke hobby, zowel om te doen als om naar foto’s te kijken. Foto’s zeggen vaak meer dan woorden…

Detta van der Molen