Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

37e jaargang april 2011
 


Thomas Meusel: edelsmid in Thesinge
 

Thomas Meusel is edelsmid. Zijn atelier aan de Kromme Elleboog in de stad Groningen heeft hij verplaatst naar zijn woonboerderij aan de Molenweg 25 in Thesinge. Een prachtig plekje met uitzicht op landerijen en de achterkant van molen Germania.

Meer dan twintig jaar werkt Thomas Meusel als edelsmid in Nederland. Hij is geboren en getogen in MŁnchen en rondde in Duitsland zijn opleiding tot goud- en zilversmid af. Uiteindelijk bracht de liefde hem naar het noorden van Nederland waar zijn vrouw Deirdre in de stad Groningen een baan kreeg. Sinds een aantal jaren woont hij met zijn vrouw, dochter Isabel van 16 en zoon Lucas van 13 in Thesinge. Het nieuwe atelier Taurum is gevestigd in een deel van de schuur van de woonboerderij aan de Molenweg. Thomas verbouwde de boerderij voor een deel zelf. Rond de boerderij lopen vier paarden, de hobby van Deirdre en Isabel.

 
   

Thomas Meusel in zijn atelier (Foto: Myla UItham)

Achter het huis is een bak waar zij met de paarden rijden. De verplaatsing van het atelier van de stad naar Thesinge is handig, want er is nu bijna altijd iemand thuis. Nu hij aan huis werkt, is het leven overzichtelijker geworden.

Taurum

Aurum betekent in het Latijn goud. De T. staat voor Thomas. In het atelier staan een grote werkbank, machines en kasten waarin materialen liggen en vitrines met ontwerpen van de hand van Thomas. Een behaaglijk atelier met veel licht, vloerverwarming, een zitje om met klanten te kunnen overleggen en een plekje voor de waakhond. 'Het was wonderlijk', zegt Thomas, 'hoe alles tijdens de verhuizing precies in het atelier bleek te passen.' Alle kasten, de grote werkbank in het midden van de ruimte, het paste allemaal tot op de centimeter.
Een prachtige locatie voor een atelier van een edelsmid. Dat vindt Thomas ook. Het mooie uitzicht en de rust zijn inspirerend voor de creativiteit die je voor het maken en ontwerpen van sieraden nodig hebt. Thomas ontwerpt zelf sieraden: colliers, medaillons, ringen, armbanden, en broches. Herinneringssieraden, kleine kunstvoorwerpen, het behoort allemaal tot het assortiment. Zijn zelfontworpen sieraden kenmerken zich door een strakke, eenvoudige en draagbare stijl.
Thomas ontwerpt niet alleen zelf. Als klanten ideeŽn hebben werkt Thomas die samen met hen uit tot een sieraad naar hun smaak. 'Dat is het mooie van het vak', zegt de edelsmid, 'jij produceert iets waar mensen heel blij mee zijn.' Trots toont hij aan de hand van foto's een uiteenlopende serie sieraden.
Zijn klanten komen regelmatig met oude sieraden die gerestaureerd of veranderd moeten worden. Oud goud of zilver uit de familie bijvoorbeeld dat omgesmolten moet worden en vormgegeven tot een nieuw sieraad, soms met nieuwe ingezette stenen. Klanten komen vaak terug. Een meisje bijvoorbeeld dat na een eindexamen een zelfontworpen ring kreeg van haar ouders, krijgt bij een later afstuderen een bijpassend collier.

Vakmanschap en geduld
Het beroep edelsmid is niet alleen een creatief beroep. 'Wat ik aantrekkelijk vind, is dat het een ambachtelijk beroep is dat vraagt om vakmanschap. Je hebt er niet alleen kennis van materialen en verschillende gereedschappen voor nodig, het is een precies werk.' Dat vakmanschap leerde hij niet alleen in zijn opleiding, maar ook in de praktijk. 'Je merkt dat het echt een ambacht is als je vingers na een dag werken pijnlijk worden.' Het is een vak dat veel concentratie en geduld vergt. 'Als je een gouden ring omsmelt en de vlam even te lang op het sieraad richt, is soms een inscriptie weg of is de ring niet te herstellen. Geduld en concentratie is iets wat je als edelsmid echt nodig hebt.'

Nieuw atelier, nieuwe mogelijkheden
Een atelier aan huis schept ook nieuwe mogelijkheden. De mooie locatie maakt Taurum geschikt voor het geven van workshops. Deze duren een dag en tijdens een workshop wordt een lunch geserveerd. Er zijn drie werkplekken in het atelier en er kunnen dus drie cursisten tegelijk deelnemen. Thomas begeleidt deelnemers tijdens een workshop met het maken van een eigen sieraad. Uit de kasten die hij langs de wand heeft staan, kunnen mensen zelf kiezen welke materialen ze gebruiken en of ze een steen in hun sieraad willen verwerken. Na afloop nemen ze een duurzaam sieraad mee naar huis: zelf gesmeed en naar eigen ontwerp.
Inwoners van Thesinge en Garmerwolde en natuurlijk ook andere geÔnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om eens een kijkje te nemen. Op vrijdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur is het atelier geopend en verder op afspraak. Als mensen geÔnteresseerd zijn kunnen ze ook op een ander moment langs komen. Ook voor reparaties en gaatjes in oren kun je bij Taurum terecht en natuurlijk voor informatie over een workshop. Telefoon 050 318 3896. Zie ook de website www.taurum.nl.

Irene Plaatsman